Водопад Докузак

Водопад Докузак

Водопадът Докузак е най-големият в Странджа планина. Той се намира в живописен карстов терен недалеч от с. Стоилово. В превод от турски името му означава „девет извора”. Край него може да се види най-компактното естествено находище на кримски чай.

Намира се на асфалтовия път от село Стоилово към Малко Търново. Описанието по-долу е ако вече сте стигнали до с. Стоилово и искате да се разходите. Това не е туристически маршрут и затова не е маркиран. Тръгва се от центъра на Стоилово в южна посока по асфалтовия път. След около 2 км се пресича река Айдере и малко след моста, сред дърветата, има изградено приятно място за отдих с чешма.

Странджанска горска пътека

Пътеката започва на около 200 м преди водопада Докузак, вдясно от пътя М. Търново - с. Стоилово. В началото се движи по стар горски път, изкачващ се през смесена борово-дъбова гора. След около 5 минути нормален ход от началната точка на пътеката, вляво под нея е монтиран “горски снайпер” – игрово съоръжение, чрез което могат да се опознаят 7 вида дървета и храсти, характерни за Странджа. След около 15 минути е поставено друго съоръжение, което ни запознава с кълвачите. Маршрутът продължава да се изкачва по склона и достига до оголеното било, където е поставено табло с информация за гъбите. Вляво на пътеката е най-старото дърво в района – 800 годишен дъб „благун“.

Веломаршрут „Покрай Велека до Морето“ 2

Маршрутът започва от с. Заберново и поема на юг по стар коларски път. След около 2 км минава покрай параклиса "Св. Георги", в чийто олтар е вградена оброчна плочка на тракийския конник. След кратко спускане достига до река Щръмница. Продължава край нея до вливането й в река Велека. Поема по течението на Велека, по горски път, следвайки многобройните извивки на реката. След 10 км достига до м. Качул (на 16 км от изходната точка).

Веломаршрут „Покрай Велека до Морето“ 1

Маршрутът тръгва от Малко Търново по асфалтовия път на север и стига до с. Стоилово. Излиза от източната страна на селото и продължава по горски път, спуска се покрай чешмата Св. Илия и през няколко полегати баира стига до м. Кончово, оттам продължава към Велечки колиби (Тракийския лагер). Гази р. Велека през брод и по левия й бряг, по чакълиран път, достига до м. Качул. Минава по моста на главния път Царево - М. Търново. По чакълиран път продължава по десния бряг на реката. Достига с. Кости, в чиито околности през май може да се види цъфнала странджанска зеленика.

Малко Търново – м. Полежаново

Малко Търново се намира на 75 километра южно от Бургас по международния път към Турция. В града има достатъчно интересни места за да прекара човек няколко приятни часа. Историческият музей разположен в 5 стари странджански къщи. Църквата "Успение Богородично" разположена в центъра на града и построена през 1830 година на мястото на тракийско светилище. Католическата църква "Света Троица" и големият и малкият врис - извори в центъра на града. От Малко Търново до местността Полежаново са около 4 километра. Пътят минава покрай Дядо Гьоргевото врисле и пресича Църноговската река.

До тракийското светилище „Камъка“

До тракийското светилище „Камъка“

Забележителното древно тракийско светилище – комплекс от врязани в скалите каменни кръгове е разположено край пътя Малко Търново – Граматиково, в местността Каменска бърчина, на 12 км. от град Малко Търново в посока Царево.

Известно като „Камъкът” или „Провиралото”, светилището представлява различни по големина изпъкнали или вдлъбнати каменни кръгове и басейнчета в скалата. Част от него е природен феномен – висок камък с формата на гъба, на чийто връх има басейнче, а в подножието му – процеп, известен като „Провиралото”.

Малко Търново – Хижата

Хижата е едно от известните места в Малко Търново. Някогашната истинска хижа днес е превърната в туристически информационен център, който се намира на около 2,5 километра от града върху стръмен баир с достъп за автомобил единствено по черен път. Мястото е специално с гледката, която се разкрива към Малко Търното и цялата местност наоколо. Има няколко пешеходни пътеки към Хижата, които изкачват баира по по-стръмен маршрут или по по-заобиколен но по-лек вариант на прехода. Интересно по пътя е манастирчето Света Троица, което представлява малък параклис с чешма и удобни маси и беседки за почивка.

До манастирчето в м. Пряслопа

До манастирчето в м. Пряслопа

Началото на маршрута е от бившия мотел над гр. Малко Търново. Пресича асфалта и поема нагоре по стар горски път, през буково-дъбова гора. Маршрутът отбива вляво от пътя и криволичи край гранитни скали, подобни на морени. Изкачването свършва. Достига манастирчето с аязмо "Св. Троица", разположено сред лозя и малки вили. Над него има заслон за почивка за около 20 човека. От тук се открива панорама към вр. Голямото градище и планината оттатък границата.

м. Градището – м. Мишкова нива

м. Градището – м. Мишкова нива

Светилище „Мишкова нива“ е един от най-любопитните обекти край град Малко Търново. То е част от голям исторически комплекс с хилядолетна история, минаваща през няколко епохи. Самото светилище се състои от могилен некропол, крайградска римска вила и т.нар. Голяма гробница. Заедно с крепостта Голямо градище, намираща се на едноименния връх и рудниците под него, образуват целия комплекс.

Преходът е лек, следва черен дърварски път с малък наклон, който в края се спуска към Мишкова нива. През цялото време се върви през гора, в която няма туристическа маркировка, за ориентир служи горския път, който е с ясно очертано трасе.

вр. Голямо Градище (дълъг маршрут)

Малко Търново - м. Мишкова нива - вр. Голямото Градище - м. Сираково - м. Пропада - Малко Търново
Маршрутът тръгва от Малко Търново - в южна посока, с изкачване по маркирана пътека до м. Пряслопът. Достига до портала на граничното съоръжение. Следва плавно изкачване по горски път до м. Мишкова нива с останки от тракийски култов комплекс. Отново плавно изкачва (около 3 км) и достига до м. Керемидчиев чукар. От тук 30 мин. стръмно изкачване води до вр. Голямото Градище с останки от римска крепост.