Защитена местност Силистар

Защитена местност Силистар

Силистар е най-южният защитена зона по българското крайбрежие на Черно море. Тя се намира между селата Синеморец и Резово. Започва на юг от устието на малка река Потамята, която се влива в морето на южния плаж на Синеморец - Бутамята и достига почти до село Резово.

Защитена местност „Устието на река Велека“

Защитена местност „Устието на река Велека“

Намира в рамките на природен парк Странджа много близо до Синеморец на едино от най-живописните и красиви места от Южното Черноморие. Тя обхваща площ от 1511.2 ха около устието на река Велека и долната част на водосборния й басейн. Тя предпазва долината на река Велека, почти 500 м дългата пясъчна коса, която разделя устието на реката и Черно море, както и част от крайбрежието. Косата е няколко десетки метра широка, с като се променя според сезона и метеорологичните условия. Често през зимата и пролетта тя се залива от прииждащите води на река Велека. Тук се срещат интересни съобщества от редки растителни видове, като например морски отантус, приморски ранилист, морски морков, крайморско чадърче и др. По реката може да се наблюдава застрашения вид жълта водна роза (бърдуче).

Резерват Вельов вир (Водните лилии)

Резерват Вельов вир (Водните лилии)

Намира в непосредствена близост до резерват Ропотамо и е част от природния комплекс Ропотамо.

Резерватът е по-известен със старото си име - Водните лилии. Той е обявен за резерват през 1962 за да защити голямо естествено съобщество на бели и жълти водни лилии, блатно кокиче и типичните за района гъсти гори от ясен. Площта на резервата е 13,6 хектара и включва част от старото коритото на река Ропотамо. Пътят към блатото Вельов вир преминава под сенчест тунел от дървета и увивни растения. Има изграден дървен мост, за да се навлезе в блатото. Пътеката започва от
отклонение от главния път Бургас - Приморско, точно след моста над река Ропотамо.

Резерват Ропотамо

Резерват Ропотамо

Резерват Ропотамо се намира на около 50 км южно от Бургас, на границата между две общини - Созопол и Приморско. Главният път Е87 Бургас - Резово разделя резервата в две части.

Разположен на площ от малко над 1000,7 хектара, резервът е рядко съчетание на красиви пейзажи, ефектни земни форми, голямо разнообразие на крайбрежни, горски и водни местообитания на много
редки и застрашени растителни и животински видове и общности. На тази малка площ е комбинацията от море, река, блато, широколистна и гъста горска растителност, различни видове скални образувания, красиви плажове, както и пясъчни дюни, и сред всички тези природни
ресурси се намират множество исторически и археологически находки.

Блатото Алепу и пясъчните дюни

Блатото Алепу и пясъчните дюни

Те са разположени на 7 км южно от Созопол, в близост до стария път за Приморско, веднага след Ваканционно селище Дюни (1 км).

Мястото е популярно с името "шофьорския плаж", заради близостта на асфалтовия път до плажа. Блато Алепу се намира в подножието на хълмовете Бакърлъка и Кукув баир на север и Андреа баир на юг, залива се затваря от носовете Агалина на север и Хумата на юг.

Аркутино

Аркутино

Блато Аркутино е част от резервата Ропотамо, което в по-голямата си част е покрито с гъста водна и блатна растителност. Срещат се различни видове водна леща, блатно кокиче, ежова главица, ръждавец, тук е и едно от най-богатите находища на бяла и жълта водна роза. Крайбрежните райони са покрити от тръстика. Аркутино е основната междинна спирка на птиците по прелетния път Виа Понтика, и много редки видове птици гнездят тук.

Тракийско светилище Беглик Таш

Тракийско светилище Беглик Таш

Тракийското мегалитно светилище Беглик Таш се намира на 5 километра северно от Приморско. Според откритията до момента се счита, че то е изградено през XIV век преди новата ера. От Приморско до него може да се стигне както с автомобил, така и с велосипед. Пеша пътят отнема около час и половина. Има няколко пътеки през гората, които водят до светилището. Сянката на широколистната гора и голямата вероятност да срещнете по пътя сърна или елен прави избора на пешеходния вариант много по-приятен и интересен. Ориентирането с кола е лесно – на всички кръстовища по пътя има указателни табели.

Скален феномен Лъвската глава

Скален феномен Лъвската глава

Скалният феномен Лъвската глава има вулканичен произход и е оформен в сиенитите на Росенския палеовулкан преди 65-70 млн. години.

Предполага се че на хълма, където е Лъвската глава, е бил разположен древния град Ранули. Останките от крепостната стена ограждат площ от около 30 000 кв.км, което го прави един от най-големите крепостни градове в България. Смята се, че е строен първо от траките, а впоследствие дострояван от римляни, византийци и българи.

Местност Сгуриите

Едно от интересните места в района на с. Резово е местността Сгуриите на около 5 километра от селото. Там се намира огромно количество медни шлаки (около 100 000 тона), резултат от древна рударска дейност. Тук са намерени и византийски монети. Интересното е, че в района няма големи мини, от които да може да се подсигури суровината, затова се предполага, че рудата се е транспортира до тук от други, далечни места. Минна дейност е открита също и в местност Селски дол, на около 3-4 км западно от Резово, в местност Кабите, на 6 км западно от селото, и в местност Старо Резово на 5 км на запад, в местност Джебковци, на 7 км западно.

Природна забележителност пещери и извори около река Младежка

Природна забележителност пещери и извори около река Младежка

Местността пленява с красивия си карстов пейзаж, надвисналите над бистрата река дървета, стръмните скали, бликащите извори и множеството пещери.

Разположена е в близост до едно от най-малките села в Странджа - Младежко,
което е на 7 км западно от главния път Бургас - Малко Търново, на 50 км от Бургас и на 32 км от град Малко Търново. Природната забележителност също се намира в землището на село Близнак.