Екопътека „Кончово“

От с. Стоилово маршрутът тръгва на изток по горски път покрай параклиса "Св. Илия". В м. Кончово маршрутът рязко завива вляво (на север) и след 1 км стръмно спускане през стари дъбово-букови гори, стига до м. Св. Троица. Тук има кът за отдих, а столнината и аязмата на светицата са възстановени от местното сдружение.

Комитската пътека

Комитската пътека

Село Стоилово се намира на върха на баир, на около 300 метра надморска височина. От него се разкрива гледка на север и изток, обхващаща голяма част от планината и всички странджански села наоколо.

Маршрутът тръгва от селото в североизточна посока по билен горски път. Следва около 40 минутно спускане към р. Велека*. В началото се върви по голо било, но слизайки към реката се навлиза в гора. Пътеката е покрита с мек, яркозелен мъх. Мястото, където може най-лесно да се пресече реката, за да се стигне до Петрова нива е там, където стоят основите на разрушен мост. Започва плавно изкачване към м. Петрова нива. На места гората се прорежда, откриват се гледки към долината на реката. Маршрута достига до м. Петрова нива.

Водопад Докузак

Водопад Докузак

Водопадът Докузак е най-големият в Странджа планина. Той се намира в живописен карстов терен недалеч от с. Стоилово. В превод от турски името му означава „девет извора”. Край него може да се види най-компактното естествено находище на кримски чай.

Намира се на асфалтовия път от село Стоилово към Малко Търново. Описанието по-долу е ако вече сте стигнали до с. Стоилово и искате да се разходите. Това не е туристически маршрут и затова не е маркиран. Тръгва се от центъра на Стоилово в южна посока по асфалтовия път. След около 2 км се пресича река Айдере и малко след моста, сред дърветата, има изградено приятно място за отдих с чешма.

Странджанска горска пътека

Пътеката започва на около 200 м преди водопада Докузак, вдясно от пътя М. Търново - с. Стоилово. В началото се движи по стар горски път, изкачващ се през смесена борово-дъбова гора. След около 5 минути нормален ход от началната точка на пътеката, вляво под нея е монтиран “горски снайпер” – игрово съоръжение, чрез което могат да се опознаят 7 вида дървета и храсти, характерни за Странджа. След около 15 минути е поставено друго съоръжение, което ни запознава с кълвачите. Маршрутът продължава да се изкачва по склона и достига до оголеното било, където е поставено табло с информация за гъбите. Вляво на пътеката е най-старото дърво в района – 800 годишен дъб „благун“.

Малко Търново – м. Полежаново

Малко Търново се намира на 75 километра южно от Бургас по международния път към Турция. В града има достатъчно интересни места за да прекара човек няколко приятни часа. Историческият музей разположен в 5 стари странджански къщи. Църквата "Успение Богородично" разположена в центъра на града и построена през 1830 година на мястото на тракийско светилище. Католическата църква "Света Троица" и големият и малкият врис - извори в центъра на града. От Малко Търново до местността Полежаново са около 4 километра. Пътят минава покрай Дядо Гьоргевото врисле и пресича Църноговската река.

До тракийското светилище „Камъка“

До тракийското светилище „Камъка“

Забележителното древно тракийско светилище – комплекс от врязани в скалите каменни кръгове е разположено край пътя Малко Търново – Граматиково, в местността Каменска бърчина, на 12 км. от град Малко Търново в посока Царево.

Известно като „Камъкът” или „Провиралото”, светилището представлява различни по големина изпъкнали или вдлъбнати каменни кръгове и басейнчета в скалата. Част от него е природен феномен – висок камък с формата на гъба, на чийто връх има басейнче, а в подножието му – процеп, известен като „Провиралото”.

Вълчанов мост

Вълчанов мост

Малко Търново - м. Дядовото Гьоргьово врисле - м. Пенгюво - Вълчановия мост - м. Съботиново - м. Дядовото Гьоргьово врисле - Малко Търново
Маршрутът тръгва от Малко Търново в югоизточна посока, покрай градския стадион и след около 1.5 км достига до м. Дядовото Гьоргьово врисле с изграден кът за отдих. Покрай пътя могат да се видят дървета от лъжник - дъб, който расте единствено в Странджа. След около 3 км достига м. Махалата и портала на граничното съоръжение. Продължава на юг и достига м. Пèнгюво. Оттук маршрутът се спуска около 2 км до Вълчановия мост на р. Резовска. Напуска стария чакълиран път, тръгва по пътечка покрай реката, в посока срещу течението, след около 2 километра достига до голям завой на Резвая, който обикаля около високо възвишение, на чийто връх се откриват останки на неизследвана древна крепост, продължава да се изкачва плавно, връщайки се към стария чакълиран път, обратно към Малко Търново.

По планинските била

По планинските била

Малко Търново - м. Водицата - Телевизионната кула - м. Стоиловска чучурика - водопад Докузак – Малко Търново
Маршрутът започва от гр. Малко Търново по шосето за Царево. Достига борова горичка, отклонява се вдясно и по маркирана пътека се изкачва към Шофьорското врисле. В м. Бункера достига билото и го следва в северна посока. Вдясно се намират няколко от рядко срещаните за Странджа вечнозелени храсти червена смрика (вид хвойна).

Малко Търново – Хижата

Хижата е едно от известните места в Малко Търново. Някогашната истинска хижа днес е превърната в туристически информационен център, който се намира на около 2,5 километра от града върху стръмен баир с достъп за автомобил единствено по черен път. Мястото е специално с гледката, която се разкрива към Малко Търното и цялата местност наоколо. Има няколко пешеходни пътеки към Хижата, които изкачват баира по по-стръмен маршрут или по по-заобиколен но по-лек вариант на прехода. Интересно по пътя е манастирчето Света Троица, което представлява малък параклис с чешма и удобни маси и беседки за почивка.

До манастирчето в м. Пряслопа

До манастирчето в м. Пряслопа

Началото на маршрута е от бившия мотел над гр. Малко Търново. Пресича асфалта и поема нагоре по стар горски път, през буково-дъбова гора. Маршрутът отбива вляво от пътя и криволичи край гранитни скали, подобни на морени. Изкачването свършва. Достига манастирчето с аязмо "Св. Троица", разположено сред лозя и малки вили. Над него има заслон за почивка за около 20 човека. От тук се открива панорама към вр. Голямото градище и планината оттатък границата.