Координати: 42.366739, 27.708083

Те са разположени на 7 км южно от Созопол, в близост до стария път за Приморско, веднага след Ваканционно селище Дюни (1 км).

Мястото е популярно с името „шофьорския плаж“, заради близостта на асфалтовия път до плажа. Блато Алепу се намира в подножието на хълмовете Бакърлъка и Кукув баир на север и Андреа баир на юг, залива се затваря от носовете Агалина на север и Хумата на юг.

Пясъчните дюни са обявени за защитени област през 1984 г., а блатото Алепу – през 1986 г., за да се предпазят местообитанията на застрашените и редки видове водолюбиви птици, пясъчните дюни, като и водния кестен. И двете места принадлежат на категорията „природна забележителност.

През 2002 г. те са включени към територията на резеват Ропотамо, с което придобиват международен статут.

Името Алепу идва от гръцката Алепу (Αλεπού) и означава „лисица“ – по този начин става лисичето блато. Една от теориите за произхода на това име е, че то е хитра като лисица – понякога се свързва с морето, а понякога се отдръпва от него. Това със сигурност се е случвало много преди асфалтовия път да бъде построен между блатото и дюните.

Блатото е с дължина около 3,3 км, и ширина до 320 м ширина. Площта му е 0.2 km ², а солеността е между 1.3-7.0 ‰. Това е лагунно блато. По произход е лиман и е отделено от морето чрез лента интересни пясъчни дюни. Районът е важно местообитание за много застрашени видове водоплаващи птици. Заедно с пясъчните дюни, е ценна и важна защитена зона. Алепу е популярно място за любителите на природата и на птиците, тъй като то е спирка, място за да си починат на мигриращите редки птици по маршрута Виа Понтика.  То е и място за зимуване на някои видове птици.

От консервационна гледна точка проблем е бракониерството в района.