Дължина: 11 км
Денивелация: 160 м
Маршрут: пешеходен, лесен
Сезон: Всички сезони, най-красив през пролетта и есента
Продължителност: 4 ч.
Начална точка: с.Бръшлян ( 42.046176, 27.428026 )
Крайна точка: с.Стоилово ( 42.038931, 27.515032 )

 

 

От южната част на село Бръшлян започва маршрута на екопътека „Пътят на ясния месец“. По този път от с. Стоилово е минала четата на ВМОРО с войводата Пано Ангелов до с. Бръшлян, където водила сражение с турската войска, възпято в песента „Ясен месец“

Преходът е с дължина 11 км и спокойно може да се вземе за около 3 часа. Пътят е лек, особено след пресичането на главния път Малко Търново – Бургас. Маркировката е отлична, а традиционна туристическа маркировка от две бели линии и синя по средата се редува с  малки табелки с рисунка и надпис „Пътят на ясния месец“.

Има указателна табела за начало на екопътеката. Маршрутът започва по стар коларски път със слизане през гората към аязмото и параклиса „Св. Пантелеймон“, намиращ се на 20 мин от селото. Край него има изградена чешма и места за отдих.

Светецът, наричан в Странджа Свети Пателяй, е тачен от бръшлянци като покровител на селото. Тук се усеща атмосферата на странджанските манастирчета – вековни свещени дървета, аязмо – извор, място за курбан. В съседство е изграден кът за отдих, където местното сдружение от април до октомври ежедневно посреща туристи.

Пътят продължава по дерето на Петелейската река, която не е много пълноводна и спокойно се върви по нейното корито около 100-200 м. След това започва изкачване по ясна горска пътека и реката остава от дясната ни страна. След около километър се достига до м. Каленик с просторни поляни и пътеката преминава в широк черен път. Той слиза до асфалтовия път Малко Търново – Бургас, който трябва да се прекоси. В ляво се излиза на чакълест път, след 30 минути пътят се отклонява вдясно през дъбова гора и по билото, през просторни поляни, покрай вековни дъбове (Благун на над 600 години), достига параклиса „Св. Георги“. Оттук се откриват панорамни гледки към най-високите върхове в Странджа – вр. Голямо Градище и в турската част – вр. Махиада. След това маршрутът продължава на север (на ляво) със стръмно спускане към Нивишки дол, пресича го и се изкачва до билото. Достига до м. Свети Костадин, където е изграден малък туристически заслон. Тук е едно от най-приказните места в Странджа, разкриващо впечатляваща панорама към долините на реките Велека и Мечи дол (Аидере) и Босненското било. Следва 10 минутно спускане до село Стоилово. От село Стоилово можете да се разходите до водопада Докузак.