Координати: 42.008433, 27.591014

Намира се на около 10 км от Малко Търново, в близост до пътя за Царево. Известна е също като „Камъка“ и „Каменната гъба“.  Обявена за природна забележителност през 1981 г., за да се защитят уникалните скални образувания. Това е древно тракийско светилище, където преди 2500 години траките посрещнали изгрева на Бога Слънце и извършвали своите ритуали.

То е любимо място за туристите в Странджа. Лесно достъпна от пътя, пътеката се изкачва леко (около 15 мин пеша) до скалните образувания.

В местния диалект името означава камък – хълм. Както и в много други култури, в тракийската цивилизация, камъкът символизира божествената сила и това, което е непреходно и вечно. Светилището е комплекс от интересни образувания на редки конгломератни скали сред впечатляващи панорамни гледки на Странджа. Една от скалите е във формата на гъба, в основата на която има тесен процеп, „провиралище“. Провирането през дупката в голямата каменна гъба за здраве и очистване от греховете винаги е приятно изживяване и много забавно за гостите. За разлика от трудното преминаване на пещера Марина (която е висока и тясна), Каменска бърчина е лесна и не създава опасност от нараняване.Смята се, че ако човек успее да се провре през нея, той / тя ще се изцели  от болести и беда и ще бъде здрав през цялата година. На друга скала, на по-високо място, осветена от слънцето през целия ден, има „соларни кръгове“, издълбани в скалата. Те са свързани със слънчевия култ и с Аполон. Кръгли жертвеници, издълбани почти навсякъде в скалите са били използвани, за да се подготви „свято вино“ и за извършване на жертвоприношения чрез разливане на течности (вода, мляко, вино, кръв).

Археоастрономическата проучвания показват, че от 2500 г. пр.н.е. на това място, в деня на лятното слънцестоене, се е наблюдавало появата на Бога Слънце и са били извършвани ритуали, важни за орфическата религиозна и философска система на древните траки.