с. Момина църква – с.Горно Ябълково – с.Долно Ябълково – с.Факия – туристически комплекс „Божура“

Дължина: около 38 км
Денивелация: 270 м
Маршрут: пешеходен, велосипеден
Сезон: всички сезони, най-красив през пролетта
Продължителност: 5 ч.
Начална точка: с. Момина църква (42.296460, 27.159136)
Крайна точка: туристически комплекс „Божура“ (42.296460, 27.159136)
 

Село Момина църква се намира на 10 км от границата на България с Турция, сгушено в полите на втория по височина връх в Странджа – Кервансарай (632 м). Момина църква заема котловината в трихълмието, формирано от Дебелата котия на юг, Юрдията на север и Баира на запад. Тук реките Гъркова, Склянска и Марлийска се вливат в река Факийска.

Селото не е популярна туристическа дестинация, но пленява посетителите, разкривайки им магията на дивата и езическа Странджа.

Селцето има дълга и богата история, която започва още през 1618 г. Името му е свързано с легендата за красавицата Каля, която била харесана за жена на Реджеб паша. Той заплатил откуп за Каля. С откупа хората от селото построили църква, като вградили сянката на хубавата Каля в основите. Със саможертвата си хубавата мома осигурила пари за градежа и не попаднала в турския харем. Оттогава турците започнали да наричат селото Казъклисе, което означава момина църква.

По време на тоталитарния режим селото е преименувано на Желязково на името на местен деятел на БКП и едва през 1994 г. с указ на президента е възвърнало старото си име. Една от забележителностите на Момина църква е църквата „Света Параскева“, която е единственият катедрален храм запазен в Западна Странджа. Храмът „Света Параскева“ е изграден в неповторимия архитектурен стил на Тревненската школа. В църквата са запазени уникални стенописи и прекрасно изработен иконостас.

Ако искате да усетите напълно духа на Странджа, можете да се разходите из селото, да се запознаете с традициите и обредите му, а местните майстори с радост ще ви покажат как да си изработите сами плетени гривни, гердани и колани. През 1982 г. с. Момина църква е обявено за фолклорен резерват на странджанската група тронки.

Водите на реките около селото пълнят три язовира, построени през 60-те години на 20 век. В местностите Дачковица, Паздерковица и Василева кория, на 3 км югозападно от селото се намира м.Дебелата кория с гъста дъбова гора.

Маршрутът тръгва от центъра на селото на югоизток по Бундраков дол. Стига до местността Друма, където е бил прокаран път от българския цар Петър I със запазена дължина около 2 километра. Там маршрутът завива и тръгва на изток, успоредно на граничното заграждение, зад което остава крепостта „Шавово кале“, част от Милеоните – седем гранични крепости по билото на Странджа (717г.) Пресича няколко плитки дерета – притоци на р. Олуджак. Откриват се прекрасни гледки: на юг към китните гористи склонове на граничното било с масивите на върховете Кервансарай и Кочов връх (603 м), на север – към долината на р.Факийска и Каратепе. Продължава, заобикаляйки от юг масива на вр. Попова тумба (406 м), където също е имало крепост и от запад се стига в с. Горно Ябълково. Оттам маршрутът тръгва на север по десния склон на Селска река, и след около 20 минути стига до природна забележителност в м. Каракуш, на 2,5 км североизточно от Горно Ябълково. В местността има голям камък, висок 6-8 м, с дървена стълба за качване. След около 20 минути се стига до с. Долно Ябълково. Оттам маршрутът продължава на север, пресича долината на Селска река, която тук прави няколко живописни меандри с много бързеи. След около час в откритата местност Друма стига до широкото долинно дъно на р. Факийска и до село Факия. Оттам поема в северна посока край асфалтовия път за град Средец. Пресича долината на р. Сарпасан. На места се виждат останки от римски път, а на запад руините на Факийското кале. След около час достига разклона при Тагаревско (Вълчаново) ханче, с изграден кът за отдих. Оттам може да се отбие и да се посети пещера Мечкина дупка (дължина 39 м), която е на 800 м от ханчето, в подножието на Стража баир (386 м). Основният маршрут продължава на североизток и след 1,5 – 2 часа след разклона за с.Пънчево стига до туристическия комплекс „Божура“.