Координати: 42.022500, 28.009750

Силистар е най-южният защитена зона по българското крайбрежие на Черно море. Тя се намира между селата Синеморец и Резово. Започва на юг от устието на малка река Потамята, която се влива в морето на южния плаж на Синеморец – Бутамята и достига почти до село Резово.

Размерът на Силистар е 773 ха и се намира на територията на Природен парк Странджа. Това е крайбрежна влажна зона с разчленен скалист бряг. Името на местността идва от името на малка река, която се влива в Черно море.

Тук се намират едни от най-големите запазени бели дюни по цялото черноморско крайбрежие.

Тук се срещат големи общности на пясъчни лилии. Залива Липите е, част от защитената зона и се състои от извита пясъчен област, която е непосредствено свързана с гората. Плажът е известен като едино от най-красиви диви места на черноморското крайбрежие.

 

В един от най-дълбоките фиорди, разположен в северната част на Силистар, изобилства здравецът, както и други типично горски видове като изтравничето. Характерно за защитената местност е присъствието на морски ветрогон, смокиня и гмелинова гърлица. В по-високите части се срещат плюскавиче, миска и хрущалка.

Осемнадесет видове риби са регистрирани в крайбрежните морски вод на защитената местност. Сред тях са морската змиорка, резовският харип и резовската бряна, които са включени в Червената книга на България.

Заедно със защитена местност „Устието на река Велека”, защитена местност „Силистар” е включена в списъка на най-значимите влажни зони в България.

До устието на Силистар може да се стигне и пеша за около 2 часа като се тръгне южно от залива Бутамята до Синеморец и се следва Черноморския бряг или с кола като се вземе отбивката в ляво от пътя Синеморец-Резово, която е маркирана с табела, и се тръгне по черния път.