с. Бръшлян – м. Равнища – м. Въжиево – р. Велека – м. Ковач

Дължина: 8 км
Денивелация: 135 м
Маршрут: пешеходен, велосипеден, лесен
Сезон: всички сезони, най-красив през пролетта
Продължителност: 2 ч. 30 мин.
Начална точка: с. Бръшлян (42.046176, 27.428026)
Крайна точка: м. Ковач  (42.08235, 27.43138)

 

 

Местностите Равнища и Въжиево в миналото са били колибарски селца. До тях се стига по стар коларски път, поемащ на север от с. Бръшлян. По маркираната туристическа пътека, която започва от селото и води към м. Въжиево се стига до параклис „Св. Петка“.

Св. Петка се почита в този район като лечителка, поради което на извора до параклиса се приписват лечебни свойства. За особено ценна обаче се смята не водата, а жълтата кал при аязмата. Вярата, че лекува екземи, води тук хора от цяла Югоизточна България.

Маршрутът продължава по международния път Е87(9) до м. Кобареловата воденица, където е изграден заслон с огнище, предлагащ чудесна възможност за отдих сред природата. (За да се избегне трафика, може да се следват горските пътеки покрай пътя.) Следва пътя и малко преди да достигне високия бетонен мост се отбива вдясно към м. Ковач, разположена на брега на р. Велека. Местността граничи с ЗМ „Кривинизово“, в близост се намира и ЗМ „Велека“, разпростираща се на голяма площ – 1546.3 ха от землищата на селата Звездец, Бръшлян и Стоилово. Обявена е с цел запазване на старите дъбово – букови гори и живописния каньон на р. Велека. Обхваща средното течение на река Велека, където реката преминава през карстов район и образува множество меандри.

Във вековните девствени гори и скалисти склонове намират убежище много птици като скалния орел, който на територията на България единствено в Странджа гнезди по дървета. Срещат се още черен щъркел, египетски лешояд и много бозайници. В река Велека се намира една от най-добре запазените в Европа популации на видрата. Територията е особено подходяща за посещение от туристи – достъпна е от м. Ковач, Петрова нива и Стоилово.

Маршрутът предлага добра възможност да се насладите на едни от най-хубавите вековни дъбови дървета в Странджа и красиви речни пейзажи.

kova4-08 kova4-04 kova4-05 kova4-06