Дължина: 3 км (1,5 км в едната посока)
Денивелация: 135 м
Маршрут: пешеходен, велосипеден, лесен
Сезон: всички сезони, най-красив през пролетта
Продължителност: 14 ч..
Начална / крайна точка: м. Градището (41.971102, 27.479034)

 

 

Връх Голямо Градище е най-високият връх на Странджа на българска територия. Въпреки това е най-нисък от всички първенци на планини в България със своите 710 м надморска височина.

Маршрутът започва от главния път от Малко Търново към Турция – на около 2 км преди граничния пункт. Има отбивка с информационна табела, която ни запознава с местността Градището. Тръгва се по черен път и още на първия разклон, където има още една табела за връх Голямо Градище, се завива наляво. Оттам започва бавно изкачване. Скоро се навлиза в гората и наклонът постепенно се увеличава, но се преминава без особени затруднения.

В подножието на самия връх се намира една доста интересна пещера. Тя се свързва с древната египетска богиня на радостта, любовта и плодородието – богинята Бастет – изобразявана като жена с глава на котка. Според преданията, тук се намира гробницата на Бастет, открита случайно или по чудо от местен иманяр през 1981 г., който предал на Людмила Живкова мистериозна карта от животинска кожа. Тя, от своя страна, занесла картата на пророчицата Ванга, която разкрила невероятна история за каменен ковчег от черен гранит на хиляди години, скрит дълбоко под земята и изписан с непозната писменост.

Продължава се нагоре по пътеката и се достига върхът. Тук е изградена дървена наблюдателница, откъдето се разкрива великолепието на Странджа. Хълмистите върхове се простират надалеч и тъй като сме само на няколко километра от границата, по-голямата част от гледката е към турската страна на планината. Освен тази панорама, може да се разгледат и останките от старата крепост Голямо Градище, която е на метри от върха, а край руините са изградени пейки.

По пътя назад, може да се направи малка отбивка и да се посети местност „Мишкова нива“ (Около 3 км, има табели).