Дължина: 3.5 км
Денивелация: 146 м
Маршрут: пешеходен, велосипеден, лесен
Сезон: всички сезони, най-красив през пролетта
Продължителност: 14 ч..
Начална точка: м. Градището ( 41.971102, 27.479034 )
Крайна точка: м. Мишкова нива (41.957818, 27.500478)

 

Светилище „Мишкова нива“ е един от най-любопитните обекти край град Малко Търново. То е част от голям исторически комплекс с хилядолетна история, минаваща през няколко епохи. Самото светилище се състои от могилен некропол, крайградска римска вила и т.нар. Голяма гробница. Заедно с крепостта Голямо градище, намираща се на едноименния връх и рудниците под него, образуват целия комплекс.

vue-1

Преходът е лек, следва черен дърварски път с малък наклон, който в края се спуска към Мишкова нива. През цялото време се върви през гора, в която няма туристическа маркировка, за ориентир служи горския път, който е с ясно очертано трасе.

Пътеката започва от главния път за границата с Турция, на около 2 км от граничния пункт. Поставена е информационна табела, която представя м. Градището. След стотина метра маршрутът стига до разклон за връх Голямо Градище, не отбива по него, а продължава напред до следващото разклонение, намиращо се 20-30 м след първото (трябва да се внимава, за да се открие вярното разклонение). Трасето поема наляво по него, след което продължава направо, следвайки горската пътека. Връх Голямо Градище остава от североизток. Едва към края, горският път се раздвоява и маршрутът тръгва надясно. Пътеката слиза надолу към Мишкова нива.

Местността се намира в подножието на върха, на леко наклонен на юг към Делиевска река терен. Там се намира Голямото светилище. Първо се стига до могилния некропол, намиращ се на метри от пътеката. След това се навлиза малко сред гората, където може да бъде открита римската вила. Накрая, след 180-градусовия завой се стига до Голямата гробница, където преходът завършва.

roman-villa-nearby

По пътя назад, може да се поеме по маршрута към връх Голямо Градище (най-високата точка на Странджа в България).

koritojertvenik korito info-board entrance vue-2