Дължина: 12 км
Денивелация: 200 м
Маршрут: пешеходен, велосипеден, лесен
Сезон: всички сезони, най-красив през пролетта
Продължителност: 2 ч.
Начална точка: гр. Малко Търново (41.980673, 27.525287)
 Kрайна точка:  м. Каменска бърчина (42.008433, 27.591013)

 

 

Забележителното древно тракийско светилище – комплекс от врязани в скалите каменни кръгове е разположено край пътя Малко Търново – Граматиково, в местността Каменска бърчина, на 12 км. от град Малко Търново в посока Царево. На пътя има отбивка, от която започва разходката към светилището.

Известно като „Камъкът” или „Провиралото”, светилището представлява различни по големина изпъкнали или вдлъбнати каменни кръгове и басейнчета в скалата. Част от него е природен феномен – висок камък с формата на гъба, на чийто връх има басейнче, а в подножието му – процеп, известен като „Провиралото”. Вярващите идват тук, за да преминат през него и да се пречистят от греховете. Посетителите вярват, че който успее да премине през процепа, ще си гарантира здраве и щастие през годината. За разлика от трудното (тясно и високо) провирало на Св.Марина, това на Каменска бърчина е лесно и няма опасност от нараняване.

Върху самата скала на много светло и високо място са издълбани кръгове, т. нар. “соларни кръгове”. Те се свързват със слънчевия култ и бог Аполон. Именно по тази причина, светилища от този тип се разполагат на открити, целодневно огрявани от слънцето места.

По думите на траколога проф. Валерия Фол – скалното светилище е свързано с култа към Великата Богиня майка и сина й – Бога – Слънце. Вярва се, че на това място древните траки са извършвали ритуали и жертвоприношения. За възлиянията във вдълбаните в скалата басейнчета при тях са се използвали дъждовната вода, вино, мед и мляко.

Археоастрономически изследвания показват, че още 3 хиляди години преди Христа на това място е наблюдаван изгревът на Бога – Слънце по време на лятното слънцестоене (дн. Еньовден) и са извършвани ритуали – част от орфическата философска и религиозна система.

Освен с кръговете, мястото впечатлява с красивите си панорамни гледки. Непосредствено преди билото е изградена беседка и поставена табела, запознаваща ни с мястото.