гр. Малко Търново – с. Стоилово – м. Велечки колиби (Тракийски лагер) – м. Качул – с. Кости – с. Бродилово – с. Синеморец

 

Дължина: 36 км
Денивелация: 340 м
Маршрут: велосипеден, труден
Сезон: през сухите части от годината, най-красив през пролетта
Продължителност: 7 ч.
Начална точка: гр. Малко Търново (41.980673, 27.525287)
Крайна точка: с. Синеморец (42.060122, 27.973120)

 

 

Маршрутът тръгва от Малко Търново по асфалтовия път на север и стига до с. Стоилово. Излиза от източната страна на селото и продължава по горски път, спуска се покрай чешмата Св. Илия и през няколко полегати баира стига до м. Кончово, оттам продължава към Велечки колиби (Тракийския лагер). Гази р. Велека през брод и по левия й бряг, по чакълиран път,  достига до м. Качул. Минава по моста на главния път Царево – М. Търново. По чакълиран път продължава по десния бряг на реката.

kosti

с. Кости

Достига с. Кости, в чиито околности през май може да се види цъфнала странджанска зеленика.

20160515_112901

Зеленика

Прехвърля се на левия бряг на реката и минава покрай ЗМ „Кълката“. Тук Велека става по-пълноводна и по-бавна. По черния път, край който се редуват поляни и вековни гори, достига с. Бродилово, сгушено в подножието на вр. Голяма Папия.

brodilova-church

църквата на с. Бродилово

От Бродилово по черен път се катери високо над левия бряг на реката, излиза на главния път Царево – Синеморец в м. Церът и по него надясно достига с. Синеморец.

*Левия и десния бряг на реката се определят, когато се застане с гръб към изворите на реката и с лице към морето или устието.