с. Близнак – с. Граничар – с. Белеврен – с. Кирово – с. Граничар – с. Близнак

 

Дължина: 51 км
Денивелация: 270 м
Маршрут: велосипеден, труден
Сезон: всички сезони, най-красив през пролетта
Продължителност: 9-10 ч.
Придобита / изгубена н. в.: 1 624 м; – 1 873 м
Крайна/Крайна точка: c. Близнак – кръгов  (42.1607923N, 27.3042782E)

 

Маршрутът тръгва от село Близнак на югозапад към село Белеврен. След кратко изкачване следва дълго и стръмно спускане към село Граничар. Подминава селото и стръмно се спуска по асфалтов път, после се изкачва по черен път към Белеврен през разредена иглолистна гора. Не след дълго преминава покрай долмен. Отклонява се за кратко в ляво, спускайки се до дол в изкуствено залесена иглолистна гора, където е изграден параклис с аязмо. Стига до разклонение и завива наляво на югозапад. Изкачва се до вр. Топкору (524 м. н. в.) , оттам стръмно се спуска към Белеврен. Селото е обезлюдено, много от старите къщи са рухнали. Селската улица е пуста, липсват и типичните за българското село домашни животни.

Село Белеврен е с древна история, за това свидетелстват следите, оставени от траките, обитавали тези места – долмените. Думата „еврен“ на турски означава змей. В близост до Белеврен е имало римско селище в древността. Селото е било с изцяло турско население до Илинденско-Преображенското въстание (1903), след което то е било подменено от изцяло българско, когато е заселено с български бежанци от Тракия.

На връщане може да се мине по алтернативен път минаващ през селата Кирово и Граничар и да се избегне песъчливият черен път.