Заберново – Кости – Синеморец

 

Дължина: 64 км
Денивелация: 280 м
Маршрут: велосипеден, труден
Сезон: През сухите дни на годината, най-красив през пролетта
Продължителност: 7 ч.
Начална точка: c. Заберново (42.067300, 27.334369)
Крайна точка: с. Синеморец (42.060122, 27.973120)

 

 

Маршрутът започва от с. Заберново и поема на юг по стар коларски път. След около 2 км минава покрай параклиса „Св. Георги“, в чийто олтар е вградена оброчна плочка на тракийския конник. След кратко спускане достига до река Щръмница. Продължава край нея до вливането й в река Велека. Поема по течението на Велека, по горски път, следвайки многобройните извивки на реката. След 10 км достига до м. Качул (на 16 км от изходната точка).

Местността има подходящи места за бивакуване, както и няколко туристически комплекса и вили преди и след пресичането на второстепенния път (ІІ-99) Царево – Малко Търново. За да нощувате в тях е необходима предварителна резервация. Нататък маршрутът минава по моста на главния път Царево – М. Търново и поема на изток. По чакълиран път продължава по десния бряг на реката.

kosti

с. Кости

Достига с. Кости, в чиито околности през май може да се види цъфнала странджанска зеленика.

20160515_112845

Зеленика

Прехвърля се на левия бряг на реката и минава покрай ЗМ „Кълката“. Тук Велека става по-пълноводна и по-бавна. По черния път, край който се редуват поляни и вековни гори, достига с. Бродилово, сгушено в подножието на вр. Голяма Папия.

brodilova-church

Църквата на с. Бродилово

Минава през селото и поема на югоизток. Оттук маршрутът има два варианта – по двата бряга на р. Велека.  На картата с GPS навигация е показано трасето по десния бряг на реката, което минава през м. Царското кладенче и достига до стоманения мост на р. Велека. Алтернативният маршрут се движи покрай левия бряг на река Велека, по горски път. След около 20 мин. достига м. Долната воденица. Продължава до м. Гечитет (речен преход). Ако се завие вдясно, след газене на реката може да се достигне м. Царското кладенче. Маршрутът продължава по левия бряг на реката до м. Трудовашката чешма, където има кът за отдих. След около 2 часа достига моста на р. Велека.

По реката има възможност за къпане, както и наблюдение на горски и крайречни птици и водни костенурки.

*Левия и десния бряг на реката се определят, когато се застане с гръб към изворите на реката и с лице към морето или устието.