с. Стоилово – р. Велека – м. Петрова нива – Балабановия вир – Раздол – с. Стоилово

 

Дължина: 7 км
Денивелация: 220 м
Маршрут: пешеходен, лесен
Сезон: Проходим в сухия сезон
Продължителност: 2 ч. 30 мин.
Начална / крайна точка: с. Стоилово (кръгов маршрут) (42.038862, 27.517689)

 

 

Село Стоилово се намира на върха на баир, на около 300 метра надморска височина. От него се разкрива гледка на север и изток, обхващаща голяма част от планината и всички странджански села наоколо.

Маршрутът тръгва от селото в североизточна посока по билен горски път. Следва около 40 минутно спускане към р. Велека*. В началото се върви по голо било, но слизайки към реката се навлиза в гора. Пътеката е покрита с мек, яркозелен мъх. Мястото, където може най-лесно да се пресече реката, за да се стигне до Петрова нива е там, където стоят основите на разрушен мост. Започва плавно изкачване към м. Петрова нива. На места гората се прорежда, откриват се гледки към долината на реката. Маршрута достига до м. Петрова нива. Тук могат да се разгледат Паметника на преображенци, параклиса „Света Петка“ и музейна сбирка.

petrova-niva м. Петрова нива

Връщането към Стоилово започва със стръмно спускане към р. Велека, с възможности за почивка и къпане в Балабановия вир. Изкачвайки се към селото, маршрутът следва дола Раздол, който достига до крайните къщи на Стоилово.

*При пълноводие пресичането на р. Велека е невъзможно.